Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/consensusbg/www/root/wp-content/plugins/seo-wordpress/seo-rewritetitle-class.php on line 17
Как да се възползваме от възможността за рехабилитация по здравна каса? | КОНСЕНСУС

Как да се възползваме от възможността за рехабилитация по здравна каса?

Categories: ПУБЛИКАЦИИ
Published on: 6 март, 2014

Всички здравноосигурени лица могат да се възползват от правото си на физикална терапия и рехабилитация, финансирана от Националната здравноосигурителна каса по различни клинични пътеки. Необходимо условие е пациентите да са със заболяване, включващо се в определена клинична пътека, да имат индикации за хоспитализация по нея и с непрекъснати здравни осигуровки през последните 36 месеца. Националната здравноосигурителна каса финансира общо девет клинични пътеки, включващи лечение с физикална терапия и рехабилитационна медицина. Конкретният пакет от услуги на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) включва няколко клинични пътеки, които засягат някои неврологични заболявания. В тези, които засягат физикалната терапия и рехабилитацията на пациенти с преживян остър инфаркт или мозъчен инсулт се фиксира определен минимален болничен престой (при констатирана потребност пациентите могат да останат и за по-дълъг период в лечебното заведение) според констатираните индикации за хоспитализация, зависеща от конкретното заболяване и налагащите го рехабилитационни процедури. Заболяванията като „дископатия” пък се включват в алгоритмите на клинична пътека „Физикална терапия и рехабилитация при болести на опорно-двигателен апарат”, а тези на централна нервна система (напр.„Болест на Паркинсон”) се включени в алгоритмите на клиничната пътека „Физикална терапия и рехабилитация при болести на централната нервна система”.

След преценката на общопрактикуващия медик, издаващ „направление за хоспитализация”, здравноосигурените пациенти могат да се насочат за лечение по клинична пътека единствено в случай, че избраното лечебно заведение е в договорни отношения с НЗОК за извършването на определен обем дейности по клиничните пътеки. Ако пациентите пожелаят да постъпят в лечебно заведение, непритежаващо договор с НЗОК и е към НОИ или различна структура касата не поема разходваните суми.

След изписването от болничното заведение, след медицинските прегледи и по преценката на лекуващия лекар по профил на заболяването, общопрактикуващия медик, пациенти могат да се насочат чрез направление и към специалисти по физикална и рехабилитационна медицина с цел продължение на лечението в лечебни заведения, сключили договори с НЗОК за изпълнение на извънболнични услуги. След преглеждане на пациентите, медикът по физикална и рехабилитационна медицина назначава нужните физикални и/или рехабилитационни процедури, като НЗОК може да заплати до 20 процедури за курс на лечение.

Пациентите трябва да се запишат в листата на чакащите в съответните филиали, да се определи датата за постъпването в болничното заведение, след което общопрактикуващия медик да подготви документите, според изискванията на здравната каса.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА ПРИЕМ ПО КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ:

  1. Направление за хоспитализация /бланка на МЗ –НЗОК, № 7 / в два екземпляра
  2. Копие от Епикриза за проведено лечение в болница за активно лечение /за определени КП/;
  3. Етапна епикриза от личния лекар или специалист за проведено лечение в амбулаторни условия /при изискване от съответните РЗОК/;
  4. Предварително записване за датата на хоспитализация и уточняване на необходимите документи за постъпване по съответната клинична пътека.

Има клинични пътеки, по които се определят допълнителни изисквания за прием за физикална терапия и рехабилитация, като например:

– за КП № 241 – данни от предварителна EMG до 4 месеца преди хоспитализиране със заключение направено от невролог;

– за КП № 244 – Актуална Rº снимка, разчетена на оригинална бланка, подписана от наблюдаващият рентгенолог с оригинален разчет, според изискванията на НЗОК.

– при наличие на решение от ТЕЛК за определен процент трайна нетрудоспособност за придобито дефинитивно увреждане на опорно-двигателната система, не е необходимо представяне от пациента на задължителното за всички останали образно изследване.

– за ишиас – ЕМГ до 4 месеца преди постъпване.

НЗОК финансира клиничните пътеки веднъж за една година за лечението на един пациент по дадената клинична пътека. От това правило има изключения по следните клинични пътеки: КП № 244 – допустимо е повторно хоспитализиране, в случаите на травми или оперативни интервенции на опорно-двигателната система, изискващи рехабилитация; КП № 237 – прием за пациенти (двукратно) с диагнози: последици от субарахноидален кръвоизлив и множествена склероза. Допуска се до дванадесет месеца след претърпяния инцидент; КП № 236, КП № 240 и КП № 243 – броят на хоспитализациите при деца зависи от възрастта;

Владислава Галева, юрист

Comments are closed.


November 2019
M T W T F S S
« Apr    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Archives

Welcome , today is Thursday, 21 November, 2019